Összegyűjtjük a legmegfelelőbb találatokat...
hu

Minden, amit a kivehető fogsorokról valaha is tudni akart

Utolsó módosítás: 2019. Április 17.
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán

Magyarországon a nem megfelelő szájhigiénia, illetve a rendszeres fogászati szűrés elhanyagolása következtében a felnőtt lakosság fogazatának az állapota sok esetben részleges, vagy teljes kivehető fogpótlást tesz szükségessé.


Mi az a kivehető fogpótlás?



Kivehető fogpótlásról – amit a köznyelv egyszerűen csak protézisnek vagy kivehető fogsornak nevez – akkor beszélünk, ha az elkészült fogművet a páciens saját maga ki tudja venni, és vissza is tudja helyezni mindenféle külső segítség nélkül.

A kivehető fogsorok a modern fogászati anyagoknak és eljárásoknak hála ma már esztétikusak, és a higiénia, valamint a könnyű tisztíthatóság is az egyértelmű előnyök között említhető velük kapcsolatban.

A kivehető fogsorok fajtái



A kivehető fogpótlásoknak két típusát különböztetjük meg: a részleges, valamint a teljes kivehető fogsort.

Hogy melyik mit is jelent pontosan, arra már az elnevezésük is egyértelműen utal: a részleges kivehető fogpótlás akkor alkalmazható, ha a páciensnél a foghiány nem teljes, azaz még vannak ugyan saját fogak, de azok nem alkalmasak egy híd vagy korona megtartására, vagyis fix fogpótlásra.

Teljes kivehető protézisről akkor beszélünk, ha a páciens teljesen fogatlan, és a csontállomány nem teszi lehetővé implantátum beültetését. Ebben az esetben az egyedüli jó megoldás a teljes kivehető fogpótlás, ami nagy mértékben javíthatja a páciens életminőségét.

A részleges kivehető fogpótlás



Részleges kivehető fogpótlást abban az esetben kaphat a páciens, ha még nem teljes a foghiány, azaz rendelkezik saját fogakkal, ám ezek a rágószervek már nem elég erősek, illetve nem „állnak rendelkezésre” elegendő számban ahhoz, hogy egy esztétikus és stabil fix fogmű készülhessen rájuk.

Minden esetben fontos szempont, hogy a saját fogakat meg kell tartani, vagyis még abban az esetben is, ha azok már gyengébbek, hiszen ezek kitűnően megtámasztják majd a kivehető fogpótlást, ezáltal sokkal kényelmesebbé teszik annak viselését.

A részleges kivehető fogpótlás részei



A részleges kivehető fogpótlás két nagyobb egységből áll: az egyik természetesen a kivehető rész, a másik pedig egy híd vagy korona, ami a megfelelően lecsiszolt saját fogakra kerül, és amihez a részleges kivehető fogpótlást rögzíti a szakember.

Maga a részleges kivehető fogpótlás az alábbi elemekből épül föl: alaplemez, műíny, valamint a műanyagból készült fogak.

Az alaplemez a kivehető fogpótlás azon része, amire a fogakat és a műínyt rögzítik. Az alaplemez a kivehető fogpótlás esetén a nyelv mellett és előtt található ínyrészre fekszik, és fontos feladata még a rágónyomás nyálkahártyára történő közvetítése.

A műíny az íny színével minden esetben harmonizáló, műanyagból készült elem, ami a műfogakat rögzíti az alaplemezhez, és ami a száj megfelelő kontúrjáról is gondoskodik.

A műfogak a legtöbb esetben műanyagból készülnek, mégis magas esztétikai hatást képviselnek.

Az elhorganyzás, vagyis az a mód, ahogyan a kivehető fogpótlás a megfelelően előkészített saját fogakhoz rögzítésre kerül. Ez többféle eszközzel is történhet, többek között öntött fémkapcsokkal, de úgynevezett teleszkópos rendszerek is léteznek.

A részleges kivehető fogpótlások készítésénél használt anyagokról



A részleges kivehető fogpótlások különféle elemeinél más-más anyagok kerülnek felhasználásra.

Az alaplemezhez alapvetően kétféle anyag közül választanak a szakemberek, amik a fém, valamint a műanyag. A fém alaplemeznek számtalan előnye van a műanyaggal szemben.

Mivel sokkal erősebb, ezért tartósabb is, és kevésbé hajlamos a törésre. A másik pozitívum a fém mellett, hogy jóval vékonyabb, ezért a belőle készült fogmű viselése kényelmesebb, mint a műanyagból készült változaté.

A fogak anyaga szinte mindig műanyag, azonban fontos megemlíteni, hogy az újfajta anyagoknak köszönhetően ezek a rágószervek már sokkal esztétikusabbak, mint régi társaik.

Nagy előnyük továbbá a porcelánnal szemben, hogy könnyebbek, és sokkal tartósabbak, ugyanis nem pattannak vagy törnek el.

A műíny anyaga akrilát, a színe pedig jól illeszkedik az íny saját árnyalatához, hogy ezzel is növelje a részleges kivehető fogpótlások természetes hatását.

A részleges kivehető fogpótlások rögzítésének módozatai



A részeleges kivehető fogpótlások többféle eszközzel kerülhetnek rögzítésre a megfelelően előkészített saját fogakhoz.

A kapcsokkal történő rögzítés esetén a saját fogak köré drót vagy öntött kapcsok kerülnek – ezek tartják a helyén a részleges kivehető fogpótlást. Ennek a módszernek a legnagyobb hátránya, hogy kevésbé stabil, illetve nem mindig elég esztétikus, ugyanis előfordulhat, hogy a kapcsok kilátszódnak.

A teleszkópos rögzítés során a saját fogakra úgynevezett kúpos teleszkópkorona kerül, és erre csúszik rá a kivehető fogpótlásban található negatív párja.

Ez az eljárás már sokkal esztétikusabb, szinte észre sem lehet venni, hogy kivehető fogpótlásról van szó. Hátránya viszont, hogy az alaplemez jóval nagyobb, mint más esetekben, ami megnehezíti a megszokását.

A stéges rögzítés általában implantátumokkal együtt kerül alkalmazásra, de saját fogak esetén is használható. Ebben az esetben a két lecsiszolt fog közé egy stég kerül, és ebbe pattintható bele a részleges kivehető fogpótlás. Ez a módozat is igen esztétikus, és nagyon stabil tartást biztosít.

Létezik még továbbá az úgynevezett csúsztatós kivehető fogpótlás – ilyenkor a frontfogakra kerülő híd két oldalán található sínen csúsztatható a helyére a kivehető fogpótlás, ami így stabilan tart, miközben a rögzítés teljesen rejtve marad.

A teljes kivehető fogsor



Ha a páciens már egyetlen saját foggal sem rendelkezik, akkor a teljes kivehető fogpótlás javasolt a számára.

Ezek a fogművek jóval olcsóbbak, mint a fogpótlás egyéb formái, de azt is tudni kell, hogy a viselésük – különösen a megszokás időszakában – sokkal kényelmetlenebb, és időbe telik, amíg a páciens megbarátkozik az új fogaival.

A teljes kivehető fogpótlás elemei



A részeleges kivehető fogpótlásokhoz hasonlóan a teljes kivehető fogpótlások is három fő részből állnak, amik az alaplemez, a műíny, valamint a műfogak.

Annyit érdemes csak különbségként megemlíteni, hogy a teljes kivehető fogpótlások esetén a nagyobb tartósság érdekében az alaplemezt érdemes megerősíteni, ami fémhálóval történik.

Teljes kivehető fogsor rögzítése implantátumokkal



Amennyiben a páciens egyetlen saját foggal sem rendelkezik, még mindig lehetőség van stabilabb, jobban tartó fogmű készítésére.

Ebben az esetben az implantátumok jelentik a megoldást, amikhez a kivehető fogpótlás rögzíthető. Állkapcsonként minimum két implantátum szükséges, de előfordulhat, hogy akár négy műgyökér is kell – ezt mindig a szakember dönti el.

Amennyiben a teljesen fogatlan páciens csontállománya már nem teszi lehetővé a normál implantátumok beültetését, akkor úgynevezett mini fogimplantátumok is a rendelkezésre állnak, amik tökéletesen megfelelnek a célnak, és a segítségükkel biztos tartás és nagyobb kényelem érhető el a teljes kivehető fogpótlások esetén is.

A kivehető fogpótlások készítésének folyamata



A fogpótlás – legyen az részleges vagy teljes kivehető – elkészítése egy hosszabb folyamat, amivel nem árt tisztában lenni.

Számtalan lépésből áll, és nagy odafigyelést igényel mind a páciens, mind pedig a szakemberek részéről, sőt, még a protézis elkészülte után is számtalan teendő vár a fogpótlás tulajdonosára.

A kivehető fogpótlások készítésének első fázisa mindig a konzultáció. Ekkor az orvos és a páciens megbeszélik, hogy milyen lehetőségek állnak a rendelkezésre, illetve, hogy a páciens adottságai alapján ezek közül melyiket érdemes választani.

Mindez természetesen csak a szükséges egészségügyi információk ismeretében lehetséges, ezért a páciens állapotának felmérése elengedhetetlen feltétel.

A következő lépcső egy digitális panorámaröntgen-felvétel elkészítése, amennyiben pedig a teljes kivehető fogpótlás rögzítése implantátumokkal történik, úgy további igen precíz, 3D-s méréseket (3D cone beam CT felvétel) is el kell végezni.

A fenti információk birtokában az orvos minden esetben egyénre szabott, lépésről lépésre megtervezett kezelési tervet készít, ami alapján a részleges vagy a teljes kivehető fogpótlás végül elkészül.

A kivehető fogsor elkészülte utáni teendők



Miután a páciens megkapja a kivehető fogpótlást, még egyáltalán nem ért az út végére. Azt is mondhatjuk, hogy bizonyos szempontból épphogy az út elején tart, hiszen mind a megszokás, mind pedig a fogpótlás tisztításának megtanulása, a kontrollokon való rendszeres megjelenés egy teljesen új helyzet elé állítják.

A kivehető fogpótlások esetén a legnagyobb és talán legnehezebb feladat, hogy a páciens megszokja az új fogművet. Ez különösen akkor okoz problémát, ha sokáig élt fogak nélkül az illető, de kitartónak kell lenni, hiszen idővel meg lehet szokni a fogsort, és felszabadultan lehet viselni azt.

A fogpótlások tisztítása szintén lényeges teendő, amit nem szabad elhanyagolni – nem csak azért, mert magát a fogművet károsíthatják a különféle baktériumok és a lepedék, de a fogínyre, valamint az általános szájhigiéniára is negatív hatással lehet, ha valaki nem törődik a fogpótlás szükséges ápolásával.

A megfelelően „karbantartott” fogpótlásokkal nem csak az életminőség javítható, de ezek a részleges vagy teljes kivehető fogpótlások a páciens külső megjelenésének javításában is fontos szerepet töltenek be.


Minden, amit a kivehető fogsorokról valaha is tudni akart
Kivehető fogsor A kivehető fogsorok a modern fogászati anyagoknak és eljárásoknak hála ma már esztétikusak, és a higiénia, valamint a könnyű tisztíthatóság is az egyértelmű előnyök között említhető velük kapcsolatban.
Gelencsér Dental Zahnklinik Ungarn
Gelencser Dental
Dr. Gelencsér Kálmán
Dr. Gelencsér Kálmán
Szerző: Dr. Gelencsér Kálmán, a hévízi Gelencsér Dental Fogászati Központ tulajdonosa, vezető szakorvosa. Szakterülete: protetika, esztétikus fogpótlások, fogbeültetés, implantátumokra épülő fogpótlások, rögzített, kivehető és kombinált fogpótlások, gnatológia, fogágybetegségek kezelése. Kövesse őt Facebook-on, vagy kérdezzen tőle, írjon neki e-mail-t a drgelencser@gelencserdental.hu címre.

Kérdése van? Írjon nekünk!
Utolsó módosítás: 2019. Április 17.